Klima Servis Beograd

Servis Klima i rashladnih uređaja Beograd

 •   065/433.96.96

 

.➥Radno vreme: 09 - 17 h.

 

 

_

Redovan servis klima uređaja sa dopunom freona

☏ 065 433 96 96

redovan-servis-klima-uredjaja-hvc-frigo

Svaki proizvođač savetuje što češće čišćenje klima uređaja, čak se i garancija na uređaj uslovljava godišnjim servisom ili produžava prilikom godišnjeg servisa. Savet sledi iz dva jako bitna faktora, prvi je čistoća vazduha u prostoriji, a drugi čistoća uređaja koja omogućuje nesmetani protok vazduha i rad uređaja. Kvalitet vazduha kao najbitniji faktor korisniku koji boravi u prostoriji zavisi od kvaliteta i čistoće filtera u unutrašnjoj jedinici klima uređaja. Kada se govori o split sistemima, nema razmene vazduha sa spoljašnjom jedinicom pa i spoljni vazduh ne utiče na unutrašnji. Sledi da je uzrok lošijem kvalitetu vazduha u prostoriji loše, ponekad i nikakvo, čišćenje filtera u unutrašnjoj jedinici. Na prljavim filterima se u tom slučaju nagomilavaju i mikroorganizmi (bakterije). U zavisnosti od filtera, namene prostorije i broja pušača u njoj neke filtere je potrebno čistiti nedeljno, mesečno, godišnje. Još više treba voditi računa, ako korisnik ima alergije (na prašinu, kućne bakterije…), osetljive sinuse…

Vlažna, prljava i tamna mesta unutar klima uređaja pogoduju razmnozavanju bakterija, plesni i gljivica.

Svake godine je, pored redovnog pranja filtera potrebno uraditi i godišnji servis kada se kompletno očisti i dezinfikuje spoljašnja i unutrašnja jedinica. Tako se unutrašnja jedinica dezinfikuje (čisti) od prljavštine, bakterija mikroorganizama koji su prošli filtere unutrašnje jedinice i zadržali na izmenjivaču.

Za servise ne treba, kao što se to obično radi, čekati neugodan miris ili lošije hlađenje ili grejanje. Servis, uglavnom, uradi mali broj korisnika na vreme, najčešće zbog neznanja kakva je svrha i opasnost.

Kako da bezbedno po zdravlje koristite rashladne klima uređaje »

Redovno ODRŽAVANJE – pranje filtera

Filtere je neophodno čistiti – prati u intervalima do mesec dana u zavisnosti od zadimljenosti prostorije, vremena kada uređaj radi. Tako se skidaju sva prljavština, bakterije...
Redovnim čišćenjem filtera se produžava vek trajanja uređaja.

Postupak čišćenja filtera - Kako bi došli do filtera koji je neophodno očistiti neophodno je skinuti poklopac unutrašnje jedinice.

Preuzmite BTU kalkulator

Poklopac se lako skida, najčešće ima “bravu” pri dnu koja se jednostavnim pokretom ka unutrašnjosti prostorije otvara. Na poklopcu se nalaze otvori za prolaz vazduha koje takođe treba oprati.

Filteri se peru tako što se potope u mlaku vodu (do 30ºC ) u koju može da se doda neko sredstvo za čišćenje. Tako potopljeni se ostave do 30min, zatim isperu mlazom vode, prosuše i vrate na unutrašnju jedinicu. Ukoliko klima uređaj koristi neki specijalni filter potražiti uputstvo za njegovo čišćenje. Poklopac unutrašnje jedinice se jednostavno vraća obrnutim postupkom od skidanja.

Ako se prilikom čišćenja unutrašnje jedinice primeti da je saće na spoljašnjoj jedinici zaprljano neophodno je čišćenje i dezinfekcija kompletnog uređaja.

Sredstva za čišćenje

Postoje razna sredstva koja manje ili više pomažu prilikom održavanja – pranja i dezinfikovanja klima uređaja. Sredstva koja se koriste su, uglavnom, namenjena samo klima uređajima. Više o tim sredstvima u delu ponuda

Redovan servis klima uređaja – split sistema

Redovni servis obuhvata čišćenje i unutrašnje i spoljašnje jedinice.

Neophodno je da, na:

unutrašnjoj jedinici

 • skidanje poklopca unutrašnje jedinice i njegovo pranje
 • Pranje filtera i dezinfikovanje sredstvom
 • pranje isparivača dezinfekcionim sredstvom za skidanje nečistoća
 • ispiranje kanala dezinfekcionim sredstvom
 • kontrola temperature izduvavanja
 • čišćenje kondenz creva kako se nebi skupljale bakterije i plesan u njemu

spoljašnjoj jedinici

 • produvavanje kondenzatora (saće sa zadnje strane) i čišćenje dezinfekcionim sredstvom, kako bi se izbeglo preopterećenje kompresora
 • pranje kućišta
 • provera nosača spoljašnje jedinice
 • provera pritiska u sistemu i eventualna dopuna ili zamena (zavisi od tipa korišćenog freona)

Po potrebi:

1. rastaviti unutrašnju jedinicu da bi se došlo do ventilatora i njegovo čišćenje
2. staviti neko sredstvo za miris, da bi se neutralisao neprijatan miris kemikalija koje su korišćene
3. zameniti baterije daljinskog upravljača i podesiti sat na njemu
4. izmeriti napon napajanja i struju kompresora
5. nosače spoljne jedinice po potrebi prešpricati farbom ili cinkom u spreju
6. pregledati zaštitne trake oko kablova i cevi

Kada redovan servis

Kako se klima uređaji – split sistemi najviše koriste za hlađenje u toku letnjeg perioda, servis se radi uglavnom radi jednom godišnje, pred početak letnje sezone. Tada se produžava i garancija na uređaj (ili kompresor), u uslovima garancije piše da li je neophodan ovlašćeni servis i koji.

Ako se uređaj koristi u poslovnim prostorijama, prodavnicama, zadimljenim prostorijama servis treba uraditi više puta godišnje.

Redovno održavanje


Klima-uređaji koji se sastoje se iz dve jedinice: spoljašnje i unutrašnje i sistema(cevi i električne instalacije) za povezivanje kroz koje prolazi freon. Sistemi sa dve jedinice se najčešće sreću, ali postoje i sistemi sa više unutrašnjih jedinica (mono, multi split) Split sistem je zatvoren sistem u kome se unutrašnji vazduh hladi ili zagreva i na neki način reciklira…prolazeći kroz specijalne filtere koji odstranjuju prašinu, polen, dim vazduh se prečišćava.

Prednosti i mane klima uređaja

Prednosti:

- Komfor Idealna temperatura životnog ili radnog prostora, tokom cele godine.

- Zdravlje Priče o zdravlju ili nezdravosti klime padaju u vodu, kad se zna koliko je srčanih bolesnika klimu ugradilo prvenstveno zbog toga da prežive letnje vrućine. Ako se uređaj pravilno koristi, pa se ne preteruje sa razlikom temperature u prostoru i izvan njega, niko ne može reći da je zdravije cele noći se okretati u krevetu od vrućine, nego pokriti se laganim čaršavom.

- Ekonomičnost Uz efekat toplotne pumpe i koeficijenta grejanja 2-3.

- Čistoća Nema dima, pepela, azbestne prašine kao kod grejanja na čvrsto gorivo. Uređaji poseduju filtere koji sakupljaju prašinu, obične i elektrostatičke filtere, koji uništavaju razne bakterije, pročišćavaju vazduh od neugodnih mirisa i proizvode ozon.

- Brzina Nakon svega nekoliko minuta od uključenja, ako je uređaj pravilno dimenzioniran, u prostoriji se oseti promena temperature. Uz to moguće je tajmerima unapred podesiti paljenje ili gašenje uređaja. - Potrošnja el. energije U režimu grejanja troši gotovo isto struje kao kad radi u režimu hlađenja

Mane:

Provetravanje - Split sistemi, standardno, ne mešaju vazduh sa spoljnim – nema provetravanja vazduha u prostoriji.

Gubitak snage na veoma niskim temepraturama – odnosi na klasične – jeftinije klima uređaje koje ne poseduju inverter.

Unutrašnja jedinica

Unutrašnja jedinica se sadrži izmenjivač, elektromotor, ventilator, rashladni fluid – freon, elektro instalacija.

Kada hladi, ima funkciju isparivača. Temperatura isparavanja zavisi od korišćenog freona u sistemu (može da ide i do -20 stepeni). U njoj se nalazi saćasti isparivač, koji je, najčešće izpresavijan u obliku slova S i ispod njega je ventilator, koji vazduh iz prostorije prevlači preko isparivača(tako ga hladi,isušuje i pročišćava) i vraća ponovo u prostoriju.

Kada je klima uključena na grejanje, stvar je obrnuta. Unutrašnji isparivač ima ulogu kondenzatora, a spoljašnji kondenzator ulogu isparivača.

Spoljašnja jedinica

Spoljašnja jedinica se sastoji iz kompresora, isparivača ili kondenzatora (razmenjivači toplote) Kada klima uređaj radi u režimu hlađenja kondenzator se zagreva i toplota se predaje pomoću ventilatora.

Multi split sistemi

se sastoje iz jedne spoljašnje i više unutrašnjih jedinica. U zavisnosti od modela, neki koriste isti kompresor spoljašnje jedinice za svaku unutrašnju jedinicu, dok druge imaju po jedan kompresor za svaku unutrašnju jedinicu.

Kompresor

  
 

Kompresor je najosetljiviji, ujedno i najskuplji deo u klima uređaju. Nalazi se u spoljnoj jedinici split sistema i služi za povećanje radnog pritiska freona. Od kavliteta kompresora zavisi i vek trajanja uređaja, a od kapaciteta jačina hlađenja (grejanja)prosotrije.

Toplotna pumpa

Toplotna pumpa je naziv za efekat kojim se koristi svojstvo freona (gasa) da greje prilikom povećavanja pritiska. Tehnički, efekat se postiže, kada isparivač (unutra) i kondenzator (spolja), koji su po konstrukciji slični, zamene uloge uz pomoć četvorokrakog ventila i tako se promeni tok freona kroz uređaj.

Tom prilikom uređaj troši 1 KW električne energije, a daje 2-3 KW (jer je koeficijent grejanja 2-3), što deluje nemoguće, ali tada se ne grejemo električnom energijom nego gasom (tj. pritiskom - sabijanjem gasa). Ovakav koeficijent grejanja se postiže na temperaturama preko +5 stepeni. Na +5 stepeni dolazi do pojave leda na spoljnoj jedinici i počinje da se stvara inje na isparivaču koje se ponaša kako izolator i ometa razmenu toplote. Problem se javlja daljim smanjenjem temperature, kada je i vlažnost velika. Ukoliko klima uređaj poseduje defrost funkciju, može se koristiti i na spoljnoj temperaturi do -5 C, ali se koeficijent grejanja dosta smanjuje. Zbog toga se klima uređaji ređe koriste za grejanje, ali veoma često za dogrevanje prostorija.

Koeficijent grejanja

je parametar koji pokazuje koliko puta veću energiju grejanja emituje klima uređaj u odnosu na uloženu električnu energiju. Na primer, ako je koeficijent grejanja 3, to znači da za 1kW utrošene električne energije dobijamo 3kW toplote. Ovaj parametar nije konstantan i zavisi od spoljne temperature. Prethodni proračun važi za temperature iznad +5 stepeni. Na manjim temperaturama počinje da se stvara inje na isparivaču koje se ponaša kako izolator i ometa razmenu toplote. Isto važi i za koeficijent hlađenja. Na karakteristikama uređaja se mogu naći i kao energetski učinak. Skraćene oznake su EER za hlađenje i COP za grejanje.

Ovaj paramater daje prednost korišćenju klima uređaja za grejanje u prelaznim periodima.

Inverter uređaji imaju veći koeficijent uštede (COP)

 

Kapacitet grejanja ili hlađenja se dobija tako što se vrednost utrošene električne energije (po deklaraciji uređaja) pomnoži sa koeficijentom COP ili EER.

Energetska klasa

Energesta klasa predstavlja odnos između utrošene električne enegije i ostvarenog rashladnog ili toplotnog učinka. Postoji 7 stepena energetske klase od A do G. Najefikasnija je A klasa, a najmanje efikasna je G klasa. Što je efikasnija klasa, dobija se više rashladne (ili toplotne) energije za 1 kWh utrošene električne energije.

  

Inverter tehnologija

Kako bi se popravio rad klima uređaja na niskim temperaturama, razvojem se došlo do tzv. invertera. Za razliku od klasičnog klima uređaja, gde se vazduh uduvava punim kapacitetom (on/off regulacija) čak i kada je temperatura malo iznad ili malo ispod zadate, uređaj sa inverter tehnologijom ima nekoliko snaga kojima radi (brzina obrtaja kompresora), pa kako se približava temperaturi koja je zadata smanjuje pritiske, odnosno snagu grejanja. Broj obrtaja kompresora i spoljnog ventilatora se elektronski menja (i tako prilagođava zadatim uslovima), pa se porede navedenih osobina sporije ledi spoljna jediinica. Tako se kontinualno uduvava neophodna količina vazduha, temperaturna odstupanja su manja i dobija do 30% ekonomičniji rad, manje opterećenje električne instalacije stalnim uključivanjem i isključivanjem kompresora i daleko bolji rad u zimskim uslovima.

Rezultat su i smanjena potrošnja električne energije, duži vek trajanja proizvoda i smanjeni troškovi održavanja i servisiranja.

 • on/off-regulacija
 • inverterska regulacija

 

 

Defrost

Kada se klima uređaj koristi za grejanje dolazi do problema zaleđivanja cevi spoljašnje jedinice, na temperaturama ispod nula stepeni. Na nižim temepraturama, vlažnost vazduha postaje veća, opterećuje se kompresor i smanjuje efekat grejanja. Rešenje ovog problema je defrost funkcija. Uključuje se reverzibilni ventil na kompresoru i klima na kratko prelazi u režim hlađenja (tada ne duva hladan vazduh u prostoriju nego samo topao vazduh spolja za otopljavanje cevi).

Postoji više realizacija defrost funkcije:

- vremenski (kod starijih modela)
- merenje temparature senyorom pa uključivanje po potrebi

Vakumiranje

  

Pod pojmom vakumiranje se podrazumeva izvlačenje vazduha iz sistema da bi se nakon toga pustio freon u sistem. Tako se mogu proveriti i svi spojevi cevi u sistemu pre puštanja freona. Ako bi se slučajno vazduh nasao u sistemu, klima uređaj bi lošije radio, a ako se u vazduhu nađu čestice vlage može i da se ošteti. Znači ovaj proces je neophodan prilikom montaže klime.

Vakumiranje se može vršiti običnim kompresorom ili specijalnim kompresorom za tu namenu. Kompresor se spaja crevom na ventil za punjenje klime (na spoljnoj jedinici), ali je poželjno koristiti manometar preko kojeg se kontrolise pritisak u cevima.

Za novije tipove freona pozeljno je da pumpa bude dvostepena, jer su im molekuli manji od starijih tipova freona.

BTU

British Thermal Unit – količina energije potrebna da se temperatura 1 lb. (=1 pound =453.6 grama) vode poveća sa 1° F.

Btu/h: razmenjena energija u jednom času 1 Btu/h = 0,293071 W (ili 1W oko 3.41 BTU/h), tim parametrom se iskazujekapacitet hlađenja i grejanja uređaja.

To je najznačajniji parametar klima uređaje. Kada se kaže da je neka klima “devetka“, “dvanaestica“, “osamnaestica”… misli se da uređaj ima 9000BTU, 12000BTU, odnosno 18000BTU respektivno. Na osnovu ovog parametra se određuje koji klima uređaj je neophodan za hlađenje/grejanje određenog prostora.
Kalkulator klima uređaja

Freon

naziv za više vrsta gasova koji se prvenstveno upotrebljavaju u klima uređajimakao rashladni medij. Freoni su netopljivi u vodi, a prodiru visoko u stratosferu jer su inertni u hemijskim reakcijama. Podeljeni su prema hemijskom sastavu, ekološkim faktorima, vrsti uređaja u kojima se koriste.

Desetinama godina unazad su korišćeni hlorofluorougljenici (CFC) - poznatiji su R-11,R-12,R-502 i hidrohlorofluorougljenici (HCFC) - od kojih je najzastupljeniji R-22. Zbog svojih neekoloških osobina ovi freoni se postepeno izbacuju iz upotrebe.

R-11

CFC-11

Trichlorofluoromethane

R-12

CFC-12

Dichlorodifluoromethane

R-22

HCFC-22

Chlorodifluoromethane

R-134a

HFC-134a

1,1,1,2-Tetrafluoroethane

R404a

HFC-404a

 

R407c

HFC

 

R410a

HFC

 

Freon R-12 Freon 12 ili R-12 (Dihlordifluormetan), hemijske oznake CCl2F2 je najčešće upotrebljavan gas CFC tipa, i nekada je bio osnovni gas u rashladnim sistemima, ali i kao sredstvo za čišćenje, pogonsko sredstvo u bocama pod pritiskom (razni sprejevi). Upotreba freona 12 se zabranjena zbog velikog utjecaja na ozonski omotač.

Freon R-22 Freon 22 ili R-22 (Hlordifluormetan) hemijske oznake CHClF2 je sličan gasu R-12, ali umjesto jednog atoma hlora ima atom vodonika. Upotrebljava se u kućnim i komercijalnim sistemima, i to je prva pogodna zamena za R-12, jer je njegov utjecaj na omotač samo 10% utjecaja R-12. I on se polako izbacuje iz upotrebe zbog ekoloških osobina, kod naz sastupljen u starijim uređajima.

Freon R-134a 1,1,1,2-Tetrafluoretan, ili R-134a (Genetron 134a, Freon 134a ili HFC-134a), hemijske oznake je CH2FCF3, je haloalkansko rashladno sredstvo koje nema uticaj na ozonski omotač kao prethodna dva. Predstavlja zamenu za R-12, ali i njegovom neekološkom nasledniku R-22 i od 1990. god. se sve više upotrebljava u rashladnim krugovima. Koristi se u svim sistemima gde se koristio R-22, automobilskim klima sistemima, ali je i standard u pokretnim klima uređajima. R-134a spada u grupu Haloalkana koji nemaju hlora u svom sastavu, hlor je kompletno zamenjen atomima vodonika. Zbog male veličine molekula sklon je curenju na poroznim spojevima cijevi. Posljednjih 10 godina, koncentracija R-134a se znatno povećala u zemljinoj atmosferi, s predviđanjima da će se i dalje povećavati. Iako nema uticaja na uništenje ozonskog omotača, ima znatan uticaj na globalno zagrevanje kao i uticaj na pojavu kiselih kiša. Iako je ekološki gas, u poslednje vreme se i R-134a zamenjuje sa freonom koji nema negativnih utjecaja na okolinu - R-744 ili obični ugljen dioksid i sa izobutanom R-600а. Izobutani zahtevaju totalno drugačiju servisnu opremu.

Freon R-407c spada u grupu HFC gasova kao i R-134a, koristi se u tipovima uređajima gde i R-22 (R-22 se može ubaciti u sisteme koji su predviđeni za R-407c, ali obrnuto ne važi, jer ulje u kompresoru nije istog sastava). Sličnih je performansi kao i R-22, samo što spada u ekološke gasove. Ovaj gas se ne može dopunjavati u sisteme predviđene za R-22 pa je zato skuplji redovan servis (od npr. uređaja koji koriste R-22), kada se u ceo sistem ubacuje novi gas.

Freon R-410a spada u grupu HFC gasova kao i R-134a, koristi se u tipovima uređajima gde i R-22. Poseduje veći kapacitet hlađenja i radi na dosta većem pritisku nego R-22 (čak do 60 bara, pa se zbog toga ne smeju koristiti tankozidne cevi). Za dobar rad uredjaja potreban je vakum u sistemu jer se vlaga sa ovim freonom veže i do 100% više nego kod R-22 freona. Sistem se normalno može dopunjavati.

R-600 je najnovija generacija gasa za rashladne uredjaje izuzetno je eкsplozivan i u tim instalacijama nema varenja vec se koriste specijalni alati za spajanje...

R-600a Izobutan ima formulu C4H10,iako je zapaljiv i eksplozivan rashladni sistemi pune se vrlo malom količinom izobutana R-600a koji je ekološki prihvatljiviji čak i od R-134a.

R-610 za kućne aparate Za razliku od nas, Evropska unija insistira isključivo na klimama, koje se prave sa ekološkim freonom.

poseban alat za R407,R410 i R600.

Pritisci freona pri zadatim temperaturama isparavanja.

Temperatura

R22

R407c

R410a

F

C

  

-40

-40

0.5

3

4.4

11.6

-35

-37.2

2.6

5.4

0.6

14.9

-30

-34.4

4.9

8

1.8

18.5

-25

-31.7

7.4

10.9

4.1

22.5

-20

-28.9

10.1

14.1

6.6

26.9

-15

-26.1

13.2

17.6

9.4

31.7

-10

-23.3

16.5

21.3

12.5

36.8

-5

-20.6

20.1

25.4

15.9

42.5

0

-17.8

24

29.9

19.6

48.6

5

-15

28.2

34.7

26.6

55.2

10

-12.2

32.8

39.9

28

62.3

15

-9.4

37.7

45.6

32.8

70

20

-6.7

43

51.6

38

78.3

25

-3.9

48.8

58.2

43.6

87.3

30

-1.1

54.9

65.2

49.6

96.8

35

1.7

61.5

72.6

56.1

107

40

4.4

68.5

80.7

63.1

118

45

7.2

76

89.2

70.6

130

50

10

84

98.3

78.7

142

55

12.8

92.6

108

87.3

155

60

15.6

102

118

96.8

170

65

18.3

111

129

106

185

70

21.1

121

141

117

201

75

23.9

132

153

128

217

80

26.7

144

166

140

235

85

29.4

156

180

153

254

90

32.2

168

195

166

274

95

35

182

210

181

295

100

37.8

196

226

196

317

105

40.6

211

243

211

340

110

43.3

226

261

229

365

115

46.1

243

280

247

391

120

48.9

260

300

266

418

125

51.7

278

321

286

446

130

54.4

297

342

307

476

135

57.2

317

365

329

507

140

60

337

389

353

539

145

62.8

359

-

-

573

150

65.6

382

-

-

608

Filteri

 

Svaki klima uređaj ima najmanje jedan filter. Vazduh se prilikom prolaska kroz unutrašnju jedinicu filtrira (mehanički, antialergijski...), osvežava raznim filterima sa mirisima i reguliše se njegova relativna vlažnost. Neki uređaji opremljeni su i tzv. jonizatorom što osigurava dodatni kvalitet vazduha.

Tip samog filtera zavisi od vrste klima sistema. Postoje od običnih mehaničkih - fungicidnih, elektrostatskih -antialergijskih, aktivnih – ugljičnih.

Kvalitet filtera se meri u postotcima zadržavanja čestica, na osnovu veličine i količine čestica koje zaustavlja, količine vazduha u m³ koji prolazi kroz sam filter.

Filter za prašinu

 

Uklanja prašinu i čestice iz vazduha kako bi osigurao konstantantan dovod čistog vazduha. Jednostavno se održava; pranjem ili usisavanjem.

Filter za pročišćavanje vazduha

 

Filter za pročišćavanje vazduha sakuplja najmanje čestice prašine i grinje veličine 0,01 mikrona i sprečava širenje bakterija i virusa. Filter ima dvije strane sa zračnim-elektrostatičkim filterom sa prednje strane i filterom sa aktivnim ugljem sa zadnje strane.
Filter za pročišćavanje vazduha uvek je kombinovan sa normalnim filterom.

Fotokatalitički filter

 

Ovaj filter je antibakterijski i dezodorirajući filter koji uspešno razbija dim cigarete, te takođe zaustavlja razvijanje bakterija, virusa i mikroorganizama nakupljenim u filteru. Fotokatallitički filter uvek dolazi u kombinaciji sa filterom za pročišćavanje vazduha.

POZIV