ODRŽAVANJE I SERVIS KLIMA UREĐAJA

Servis klima uređaja

  Servisiranje klima uredjaja

Servis je potrebno izvršiti jednom godišnje. Ne samo da bi klima ostala pod garancijom (jer je tako naznačeno u garantnom listu), već da bi se zaista očuvala u tehnički ispravnom stanju.
Najpogodniji period za servis klima uređaja je proleće, da bi bili sigurni da će klima uređaj tokom leta, kada je najpotrebniji, ispravno raditi. Ipak, iskustvo nam pokazuje da mnogi vlasnici klima uređaja zatraže servis tek kada primete da sa uređajem nesto nije u redu (klima slabo hladi, klima curi, izduvava neprijatan miris i sl).
Treba znati da je pored redovnog čišćenja filtera, ipak neophodno uraditi godišnji servis jer se jedino na taj način obavi kompletna dezinfekcija i čišćenje ne samo unutrašnje već i spoljašnje jedinice.
Klima uređaj koji se ne servisira redovno otežano radi, opterećuje kompresor što neminovno skraćuje i radni vek klima uređaja. Pored toga, ovakva klima troši više električne energije, puna je raznih štetnih bakterija tako da ugrožava zdravlje osobama koje borave u prostoriji.
Tako da, kada se sve ovo uzme u obzir, izdvajanje novca za redovan godišnji servis klima uređaja ne bi trebalo da predstavlja veliki izdatak, već to treba posmatrati kao uštedu.

POPRAVKA KLIMA UREĐAJA

Ukoliko vaš klima uređaj ne hladi dovoljno dobro, ispušta neprijatne mirise, curi, ne reaguje na daljinski upravljač ili uopšte ne radi vrlo je moguće da joj je potrebna popravka.
Pre nego što pomislite da je u pitanju kvar vašeg klima uređaja, proverite ispravnost baterija u daljinskom upravljaču, setite se kada ste poslednji put prali filtere i radili detaljan servis klima uređaja. Ako ste ustanovili da nije stvar u tome, onda vam je najverovatnije potrebna popravka i stručna dijagnostika kvara.
Servis “KLIMAFRIGO” vrši sve vrste popravki klima uređaja: dijagnostika, popravka elektronike, trafoa, zamena cevi, izolacije, punjenje freonom ( R-410a,R-407c,R-22 ), zamena i produženje creva za odvod kondenzata, zamena ventila, kompresora i slično.
Ako je potrebno, vrsimo i demontažu, transport i izmeštanje klima uređaja (selidbu), sa jednog mesta na drugo.

UGRADNJA KLIMA UREDJAJA

ugradnja klima uredjaja klimafrigoOsnovna pravila za ugradnju klima uređaja


Pre ugradnje klima uređaja u vašem stanu, kući ili poslovnom prostoru potrebno je utvrditi najpogodnije mesto za spoljašnju i unutrašnju jedinicu klima uređaja. Posebno je važno obratiti pažnju na to da vazduh iz unutrašnje jedinice ne pada direktno na vas, jer to može štetiti vašem zdravlju u letnjim mesecima kada se klima uređaj upotrebljava za hlađenje.
Nakon toga, ugradnja klima uređaja sastoji se u montiranju spoljašnje i unutrašnje jedinice. Zatim je neophodno povezati obe jedinice bakarnim cevima koje obezbeđuju cirkulaciju freona, odgovornog za hlađenje.
Sledeća, ne manje važna akcija u montaži klima uređaja je pravilno postavljanje cevi za odvod vode nastale kondenzacijom. Veoma je bitno obezbediti da voda iz kondenzacije ne pada tamo gde može stvoriti problem. (na terasu vašeg komšije na primer ili na trotoar).
Nakon toga sledi testiranje klima uređaja.
Ukoliko klima uređaj funkcioniše prema svim očekivanjima može se nastaviti sa njegovom upotrebom, čime je ugradnja klima uređaja završena.
Nakon svake ugradnje, stručno lice koje je izvršilo montažu klima uređaja trebalo bi korisniku da da osnovna uputstva za pravilno korišćenje i održavanje klima uređaja, kao i da ga informiše o neophodnisti periodičnog servisiranja klima uređaja.

 

Ostale usluge:

-dopuna freona
-punjenje sistema klima uređaja freonom
-zamena rashladne tečnosti (freona)
-popravke elektronike
-daljinskih upravljača
-vakuumiranje sistema
-ugradnja silikonskih grejača sa termostatom (-30C/+30C) protiv smrzavanja kompresora i odvodne posude na spoljnoj jedinici (pogodno za zimske i prelazne periode) - Garancija 2 god.

Veliki servis klima uređaja:
Skidanje i odnošenje klima uređaja, njegovo kompletno pranje pod pritiskom, potpuna reparacija uređaja, vraćanje i ponovna montaža.

Zamena rezervnih delova i potrošnog materijala:
-kompresori,
-ventilatori,
-turbina,
-elektronika,
-ploče,
-ležajevi turbine,
-elektromotori krilaca,
-sonde,
-motori,
-isparivači,
-kondenzatori,
-ventili,
-nosači,
-filteri,
-bakarne cevi i izolacije
-kondenz creva
-električne instalacije.